Fysiotherapie

Van een blessure of fysieke klacht herstel je meestal niet vanzelf. Als je snel weer klachtenvrij wil functioneren, is verantwoorde revalidatie een must. Bij Sports Performance word je intensief begeleid door een van onze (sport)fysiotherapeuten, aan de hand van onze unieke revalidatieprotocollen.

Fysiotherapie voor iedereen

Sports Performance is er voor iedereen met orthopedische klachten. Van bouwpersoneel met rugklachten tot kantoormedewerkers met schouderklachten. Je hoeft echt geen sporter te zijn. Wij helpen iedereen – jong en oud – die van hun beweegklachten af wil.

Revalidatie is topsport

Als je voor revalidatie bij Sports Performance komt, krijg je een op maat gemaakt revalidatieplan. Wij combineren hierin onze uitgebreide kennis van fysiotherapie met alle vormen van training.

Tijdens de intake meten we de temperatuur van de huid en onderliggende spieren met de thermografische camera van Thermo4U en bijbehorende ThermoHuman software. Deze informatie gebruiken we om je blessures in kaart te brengen. We kunnen hierdoor ook de ernst van de blessure(s) bepalen. Deze inzichten zijn een belangrijk onderdeel van jouw persoonlijke revalidatieplan.

Monitoring met Thermo4U

Het systeem van Thermo4U gebruiken we ook gedurende het revalidatieproces. We monitoren de voortgang van je revalidatie door regelmatig foto’s te nemen en analyseren. Wanneer nodig sturen wij direct het behandelprogramma bij. Dankzij deze werkwijze kunnen we beter voorkomen dat spieren overbelast raken en er andere blessures of bijverschijnselen optreden.

Sportfysiotherapie door professionals

Met fysiotherapie helpen we patiënten herstellen zodat ze weer goed kunnen bewegen en hun normale dagelijkse activiteiten kunnen doen. Sportfysiotherapie – waarin wij gespecialiseerd zijn – heeft een sterke focus op sporters en gaat een stap verder dan algemene fysiotherapie.

Onze sportfysiotherapeuten voorkomen blessures en helpen atleten verantwoord revalideren van sportblessures. Vervolgens werken we met ze samen om terug te keren naar hun maximale fysieke prestaties en conditie, ongeacht hun leeftijd.

Als sportfysiotherapeuten beschikken wij over de kennis, ervaring en faciliteiten om sportblessures vast te stellen en de verergering van blessures te voorkomen. Wij hebben inzicht in bewegingswetenschappen en performance coaching, welke van belang zijn bij de preventie en volledige revalidatie van sport gerelateerde blessures. Daarom houden wij in onze behandelplannen rekening met jouw sport en beweging, fysiologie, sterke en zwakke punten, en blessurerisico.

Behandelen van sportblessures

In het begin is de behandeling meestal gericht op pijnbestrijding, het verminderen van zwelling en het terugkrijgen van normale beweging en kracht. Later wordt de behandeling meer toegespitst op het uitvoeren van functionele activiteiten en bewegingen die gangbaar zijn voor de sport die je als atleet (of recreatief sporter) beoefent.
Het bovenstaande globale beeld is van toepassing op blessures waarvan je zonder operatie kunt genezen. Heb je een orthopedische operatie ondergaan? Bekijk dan onze revalidatiemethode voor postoperatieve revalidatie.

Preventie van sportblessures

Helaas komen de meeste sporters pas bij een fysiotherapeut als ze al geblesseerd zijn of pijn hebben. En dat is zonde, want wij zijn bij uitstek gekwalificeerd om spierkracht asymmetrie en zwaktes op te sporen die tot een blessure kunnen leiden. Bovendien kunnen we een preventieprogramma opstellen met de juiste warming-ups en cooling-downs, en specifieke oefeningen.

Fysiotherapie in de buurt

Als je aan sport doet is de kans aanwezig dat je je een keer blesseert. Springen, rennen en zwemmen kunnen allemaal een grote belasting voor je lichaam vormen. Als je je niet laat behandelen door een fysiotherapeut, kan een eenvoudige verstuiking zich ontwikkelen tot een ernstige blessure. Denk aan blessures in de gewrichtsbanden, pezen, spieren en gewrichten. Wacht daarom niet te lang met een bezoek aan een fysiotherapeut in de buurt, zoals Sports Performance.

Onze specialisaties

Wij zijn gespecialiseerd in het behandelen van de volgende blessures en klachten:

Knieblessures

  • Algemene knieklachten
  • Kruisbandblessure (Voorste Kruisband, Achterste Kruisband)
  • Meniscusklachten (scheur of andere blessure)
  • Patellofemoraal pijnsyndroom (PFPS, pijn rondom de knie)
  • Knieprothese (nieuwe knie)

Bovenbeenblessures

  • Liesblessure
  • Heupklachten
  • Hamstringblessure (verrekking, scheuring of volledige ruptuur)
  • Heupprothese (nieuwe heup)

Onderbeenblessures

  • Kuitblessure (zweepslag)
  • Achillespeesruptuur

Enkelblessures

  • Algemene enkelklachten
  • Enkelinstabiliteit

Schouderblessures

  • Algemene schouderklachten
  • Schouderinstabiliteit
  • Labrum repair (herstel kraakbeen in de schouder)

Rug- en nekklachten

  • Nekklachten
  • Aspecifieke rugklachten
  • Herniaklachten

Veelvoorkomende sportblessures

Door de aard van sportactiviteiten zijn bepaalde lichaamsdelen vatbaarder voor blessures dan andere. Onder andere knieën en hamstrings hebben een groter risico voor beschadiging door overmatig gebruik tijdens het trainen of het spelen van wedstrijden.

Een goede klap op de verkeerde manier kan het kraakbeen dat je kniegewricht beschermt kapotmaken. Beschadiging van de voorste kruisband (ACL) is een andere veel voorkomende sportblessure, vooral bij contactsporten zoals voetbal, korfbal, basketbal en hockey. Zowel ACL- als knieblessures ontstaan meestal wanneer een sporter met veel kracht op één been landt en het kniegewricht of kniebanden verdraait.

Hamstringblessures ontstaan vaak tijdens plotselinge, explosieve bewegingen, zoals sprinten en springen. Maar ze kunnen ook geleidelijker ontstaan, of tijdens langzamere bewegingen waarbij de hamstring overbelast wordt. Bij voetballers en hardlopers komen hamstringblessures meestal voor in het midden van de dij. Bij sporten als dansen en gymnastiek komen hamstringblessures vaker voor aan de onderkant van het bekken.

Dry needling

Onze therapeuten Tim, Ralph en Kim zijn gecertificeerd in dry needling van de wervelkolom, armen en benen. Bij dry needling prikken we met een naaldje in je spier om triggerpoints uit te schakelen. Een triggerpoint is een spierknoop die, naast lokale drukpijn, ook vaak pijn op afstand veroorzaakt. Met dry needling ontspannen we deze punten in je spier(en) en verlichten we je pijn. Deze behandeling is o.a. effectief bij spierklachten, nekproblemen, lage rugklachten en een tenniselleboog.

Maak een afspraak

Sports Performance is er voor iedereen die zonder klachten wil functioneren, op elk niveau.

Scroll naar boven